Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Släktforskning

Sedan några år har släktforskningen flyttat ut mer och mer på nätet, och du hittar inte bara kyrkböckerna tillgängliga hemma från skrivbordsstolen, utan även inscannade tidningar, domböcker och folkräkningar bara ett par klick bort. Det är också lätt att släktforska gratis på nätet.

 

På den här sidan får du en introduktion i följande:

Det du behöver är intresse, tid, en dator och ett släktforskningsprogram du gillar att jobba med.

Efterlysningar

Nu samlar vi alla efterlysningar under Frågesektionen för att göra det enklare för er att hitta. Du kan antningen fylla i en kommentar på en av samlingsfrågorna Sverige, Finland, Övriga världen, eller skapa en egen fråga som jag lägger ut som generell efterlysning så småningom. Det går snabbare att få ut frågan om du använder kommentarsfunktionen, medan jag granskar frågorna så inte känslig info kommer med om du gör en egen fråga.

 

Här kan du efterlysa din släkt >> 

Hur börjar man släktforska?

När jag berättar att jag släktforskar brukar många säga att de velat prova det länge, men de vet inte hur eller var de ska börja. Här tipsar jag om vad man ska tänka på, vilka källor som finns och i vilken ände det är lämpligt att börja nysta.

 • Prata med släkten!
 • Finns det släktutredning?
 • Sammanställ ditt material
 • Ange dina källor direkt
 • Forskning på 1900-talet
 • Kyrkböcker och folkbokföring
 • Kyrkböckernas upplägg

Hur börjar man släktforska? >>

 

 

Släktforskning


 

Släktforskning på nätet

De senaste åren har släktforskning exploderat på nätet och du kan idag sköta den mesta av din grundforskning vid datorskärmen.
Via nätet kan du t.ex. hitta

 • avfotograferade kyrkböcker
 • projekt med avskrifter av kyrkböcker
 • och mycket mer!

Här går jag igenom de viktigaste källorna och vad du bör tänka på när du använder dem.

 

Släktforskning på nätet >>

 

Släktforskningsprogram

Datorn är ett bra hjälpmedel när du forskar, eftersom den är överlägsen på att hålla reda på relationer och kopplingar som snabbt blir svåröverblickat med papper och penna. Här kikar vi lite på

 • släktforskningsprogram och vad du ska tänka på med dessa
 • några nyttiga register och källor som finns utanför internet, som skivor du installerar och söker på offline.

Släktforskningsprogram >>

Hitta dina rötter 

Om släktforskning.info

Släktforskning

 

Jag har alltid varit intresserad av den släktforskning du sköter med hjälp av din dator, både för registrering av dina funna uppgifter och de sökningar du kan använda internet till. Nu sätter jag ihop en hemsida med en introduktion till hur du kommer igång.

 

Jag har släktforskat sedan mitten av 1990-talet och varit med på de hemlånade mikrokortens och de fysiska arkivens tid.

 Min bok om Torpinventering!

 
 

Häng med på Facebook!

 Släktforskningsblogg

31/3 Backup av släktforskningen - digitalt

En fråga i en norsk Facebook-grupp fick mig att börja fundera på det här blogginlägget. Trådstartaren la upp frågan om att många av de som släktforskar börjar vara till åren komna, och hur ser de på bevarandet av all sin släktforskning? Funderar de över om det ska lämnas över åt någon annan att ta vid och fortsätta? Gör man släktböcker? Jag tycker frågan är lika intressant varje gång den dyker upp.


14/3 Släktforskning med DNA

Jag har gått som katten kring het gröt med det här med släktforskning med DNA-test. Å ena sidan borde jag vara som ett skållat troll direkt, eftersom jag är biolog och älskade genetik-kurserna. Å andra sidan, tja, jag har inte haft tid eller råd att prioritera att sätta mig in i hur det fungerar. Men en släktforskningssida med information om hur man släktforskar med hjälp av internet måste liksom skriva någonting om DNA-forskningen, förr eller senare. Så här kommer det!


25/2 Funderingar i släktforskningsarkivet

Jag gillar att sortera och organisera och har alltid gjort! Då och då får jag ett organisationsryck med släktforskningsmaterialet också. Jag har sedan länge en grundordning, så allt är inte inslängt huller om buller, men ibland vill jag gå igenom materialet och se om jag glömt något, friska upp minnet och se på allt med nya ögon. Detta gäller både det fysiska materialet med framförallt pappersarkiv från min mormor och morfar och annat strömaterial jag samlat på mig från resten av släkten samt det digitala arkivet som finns på hårddisken. Just nu är jag i en sån fas att jag vill plocka med materialet innan jag hugger tag i nya (gamla) spår i släktforskningen.Fler inlägg >