Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Jag söker all tillgänglig upplysning om min mormors mor. Jag vet följande: Hon hette Clara Charlotta Andersson och var född 1842. Men jag vet inte var. 1870 bodde hon på Styrmansgatan 7, Ladugårdslandet. Hon var sömmerska och fick tre barn, Anna (?), Magda (min mormor)och Adolf med Adolf Ernfrid Lannerstierna. De var aldrig gifta. Han var skeppsläkare under tiden hon levde. CLara dog i trettioårsåldern. Först vill jag veta om Clara, var var hon född, var bodde hon tidigare, vad dog hon utav. Jag har inte heller barnens födelsedatum och dottern Anna (om det var så hon hette) vet jag inget om. Kanske finns det någon som lever som är släkt med oss på den kanten. Adolf har jag träffat och hans barn vet jag en hel del om. Vore fint om jag får råd om var jag skall börja mina efterforskningar Hälsningar Kerstin Fredriksson

Svar

Jag har fått Googla lite för att hitta vad Ladugårdslandet är och förstår att det är Stockholm, nuvarande Hedvig Eleonora.
Du tror att Clara dog i 30-årsåldern, vilket då är runt 1872.
Var har du hittat källan till var de bodde 1870? Är det då din mormor är född?

Det verkar som om din familj kryper förbi all enkel sökning för den här tiden. 1880-folkräkningen har Clara hunnit dö troligen, och att hitta barnen utan födelsedata är som att leta en nål i en höstack - de har troligen inte efternamn där.

Rotemansarkivet startar först 1878, så det kan också vara lite för sent för att hitta familjen samlad. Jag hittar Adolf Ernfrid (med olika stavningar av namnet) med mellan 1878 och 1884. I posten från 1879 finns en intressant anteckning dock:
Övriga uppgifter:
Frånvarande familjemedlem: Barnen Qvar i Rote 03

Efter ytterligare sökningar kors och tvärs i Rotemansarkivet hittade jag faktiskt din lilla familj!

Lannerstjerna, Adolf Ehrenfrid 15/05 1841 1878-1879   
Lannerstjerna, Gustaf Adolf Ehrenfrid 15/08 1870 1879-1879   
Lannerstjerna, Klara Anna Maria 23/08 1866 1879-1879   
Lannerstjerna, Magda Adolfina 11/05 1868 1879-1879

Gustav Adolf E. står även med 1901 med födelsedatum 23 augusti istället för 15e. Stockholms stad uppges som födelseförsamling i första fallet och Hedvig Eleonora i andra. Magdas dop finns med i en dopkladd hos AD, där det bara står en gatuadress "Storgatan No 11" och att mannan är 25 år. Magda föddes och döptes samma dag - nöddop hemma?

 

Vi hade behövt en sida i husförhörslängden för att enklare hitta familjen där. Om det inte finns gaturegister e.d. kan det bli en massa handbläddring vilket är tidskrävande, men inte omöjligt. I husförhörslängden bör mammans födelsedatum och förhoppningsvis födelseförsamling stå.

Jag skulle leta efter Clara i Hedvid Eleonoras dödbok från maj 1870 och framåt ett par år, eftersom jag tror det är enklare bläddring än blint i husförhörslängden. 1878 vet vi att hon inte finns med barnen. Dog hon inte i samband med Adolfs födelse kanske nästa graviditet tog knäcken på henne, eller bara någon annan vanlig sjukdom i staden vid den här tiden.

 


 
Kommentarer
 
 
Janina Nordius  
 

Clara Charlotta Corall Andersson var en syster till min mormors mormor. Hon var född den 7 december 1842 i Mörby rusthåll, Ekebyborna församling i Östergötland.Hennes far var indelt soldat,Anders Axel Korall och hennes mor hette Kristina Eleonora, född Yngve. Hon fick tre barn med Adolf Ehrenfried Lannerstjerna, och hon dog i den 7 juni 1875 på Lidingö av "inre fröblödning". Jag släktforskade en del på 1970-talet och har fyra sidor nedskrivna om Clara; jag har ett foto som en av min mormors systrar trodde "kanske" föreställde moster Clara, och jag har ett foto av hennes mamma. Jag skannar gärna in och skickar det jag har, men kan ju inte post det här. Maila mig om du vill att jag ska skicka det. Min mail: janina.nordius@gmail.com

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-09-30
Taggar:  rotemansarkivet
Kategorier:  Saknade källor
Antalet visningar:  4656