Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Hej! Detta är lite klurigt. Letar efter en viss Per Isaksson, som levde i Helgums socken i slutet av 1700- början av 1800-talet, enligt en Harry Molunds nedteckningar (innehar kopia, tre papper). Av den lilla information jag har att gå på genom dessa tre papper så ska denne ha kallats "Stark-Per-Isak" och av namnet ha varit omänskligt stark. Han ska också ha gått ner sig på isen runt Faxälven och drunknat då han skulle till kvarnen med en säck mjöl. Inget exakt datum för vare sig då han föddes eller dog. En morbror till mig har dock dennes verktygslåda, daterad endast 1792 med namninskriptioner. Han ska ha varit ingift i släkten, förmodligen på min morfars sida men ingen av oss är helt säker. Min morfar Torsten Eriksson var född 1924 i Ärtrik, Helgum och var nära vän med Harry Molund som skrev den lilla information jag har att gå på. Båda är nu tyvärr avlidna och värdefull information har därför försvunnit. Jag har dock hittat en Per Isaksson som föddes 1780-09-07 i Holmstrand, Helgum och dog 1824-04-24 i Ärtrik, Helgum. Denne ligger ganska rätt i tiden och kan möjligen vara den man jag letar efter, men mer information hittar jag inte. Jag vore mycket tacksam om någon kan hjälpa mig! /MVH Simon

Svar

Jag kikade i Helgums dödbok efter ditt tips om dödsdatum och där står följande:

 

"1824

April 24

Drunknade Bonden Pehr Isacsson uti Ertrik i älfwen wid sin öfwergång ifrån ifrån Gedeåbergs quarn och begrafvdes den 16 maji 43 1/2 år gl."

 

Helgum C:2 (bild 152 AD)

 

I motsvarade husförhörslängd AI:3 s.5 står samma notering i anteckningsfältet, och där står att han är född 7/9 1780.

Jag förstod inte riktigt om du redan hade denna information från kyrkböckerna också och vad du isåfall vill ha hjälp med mer. Men visst verkar det vara samme Per i källorna som Harry Molund pratar om i sina papper? Är Per släkt med dig eller vill du ha hjälp att se om han är det? Hör av dig till sara@slaktforskning.info så kan jag hjälpa dig spåra dig och din morbror bakåt i tiden och se om vi hamnar på Per!


 
Kommentarer
 
 
Per-Eric Carlsson, Klix  
 

Hej!
Jag är släkt med denne man och en massa andra människor i denna och de närmaste byarna. Min farmor hette Mikaelsson, hennes far drev Mikaelssons Diversehandel i Holmstrand. Jag har Mohlunds båda böcker som dina anteckningar förmodligen bygger på.
Skicka ett mail så kan vi byta släktingar med varandra.
pereric.karlsson@telia.com

 
Per-Eric Carlsson  
 

Orten här ovanefter namnet, ska vara Kalix.

 
Simon Eriksson  
 

Per-Eric Carlsson, vad kul att höra! Ja, som du säkert läste i min text så har min morbror Per Isakssons gamla verktygslåda i förvar :) Jag skriver till dig på mailen! :)

 
Per-Eric Carlsson  
 

Hej, ny e-post:
per-eric.carlsson49@bredband.net
eller facebook...

 
Urban Forsberg  
 

PerIsaken var min morfars farfars far. Min morfar hette Hugo Nilsson och var född 1895 i Helgumsbyn.
Simon: var din morbror polis i Härnösand?

 
Simon Eriksson  
 

Urban, efter lite mer djupgående efterforskning är det som så att Per Isakssons änka gifte om sig efter dennes död, med Per Eriksson Tängström (1799-1880). De fick tillsammans 2 barn, Erik Persson (1827-1880) och Ingrid Nilsdotter (1789-1862). Erik Persson gifte sig vidare med Magdalena Ersdotter (1831-1909) och fick tillsammans 7 barn varav en av dessa är Lars Nils Eriksson (1857-1923, även kallad "Lasse i Ärtrik"). Han gifte sig med Katarina Margareta Månsdotter (1856-1906) och de fick tillsammans 5 barn, där Erik Albin Eriksson (1888-1956) är min morfars far. Min morfar hette Torsten Eriksson (1924-2008) och jag som skriver är alltså hans barnbarn Simon.

Det stämmer att jag har har/haft en morbror som varit polis i Härnösand!


det stämmer att jag har en morbror som varit polis i Härnösand.

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2011-07-01
Taggar:  dödbok
Kategorier:  Kyrkböckerna
Antalet visningar:  3536