Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Jag letar efter födelseort (och all möjligt annan information) om en familj som emigrerade till USA på 1870-talet. Den enda informationen jag har (och den är osäker också) är: Alexander Anderson Född 1846 Sverige emigrerade till USA ca 1870-1875 med följde Fru Carrie (Caroline?) Anderson, Död 1878 i Georgia Mor Ingabo Anderson född 1816 Sverige, Död 1880 Georgia. Barn Emma Andersson född 1868 Barn Caroline Anderson född 1870 Vart föddes och bodde dom i Sverige och finns några ättlingar kanske kvar i Sverige?

Svar

Jag börjar med att söka på EMIWEB (en abonnemangstjänst) efter Alexander Andersson född 1846 och får 8 träffar ur de svenska kyrkböckerna. 3 av träffarna är troligtvis samma Alexander som flyttat fram och tillbaka lite eftersom det är nästan samma födelsedatum och samma födelseförsamling. I den delen av EMIWEBs databas får man bara reda på de som ska flytta till Amerika när de flyttar - det är inte alls säkert de kommer iväg eller stannar därborta. Det fanns ju många hemvändare. Men man kan iallafall få sidor i husförhörslängderna att spåra hans familj och se om det stämmer med de uppgifter du har om familjen borta i Amerika sen.

 

En annan "slumpsökning" man kan prova är via Familysearch, och där hittar jag faktiskt lite information om din familj från Census 1880:

 

Name: Alex Anderson
Residence: District 300, Jones, Georgia
Birthdate: 1846
Birthplace: Sweden
Relationship to Head: Self
Spouse's Name:
Spouse's Birthplace:
Father's Name:
Father's Birthplace: Sweden
Mother's Name: Ingabo Anderson
Mother's Birthplace: Sweden
Race or Color (Expanded): White
Ethnicity (Standardized): American
Gender: Male
Martial Status: Widowed
Age (Expanded): 34 years
Occupation: Farmer
NARA Film Number: T9-0154
Page: 409
Page Character: B
Entry Number: 5262
Film number: 1254154
  Household Gender Age
  Alex Anderson M 34
Child Emma Anderson F 12
Child Carry Anderson F 10
Child Ella Anderson F 8
Child Annie Anderson F 6
Child William Anderson M 4
Child Sarah Anderson F 2
Parent Ingabo Anderson F 64

 

Inte mycket hjälp om själva ursprunget, men du fick med lite fler barn och fick även reda på att mamma Carrie har dött (vilket du redan visste).

Du får även reda på att Ella är född i Amerika och därmed att emigrationen skett någon gång mellan 1870 och 1872-3.

 

Jag har sökt i det emigrantdatabaser som finns att söka i gratis också, men där är ingen klockren träff på Alexander med fru och barn under den här tiden. CastleGardens databas är lite svårsökt när man fått spännande träffar eftersom man inte kan plocka fram den sidan i passagerarlistan och se så hela familjen stämmer, utan man får söka på skepp och ankomstdatum på en intressant träff. Ganska tidsödande, och det gav inga napp på ett par troliga försök. Det är även ganska svårt att söka rätt i dessa databaser då namnen kan vara stavade precis hur som helst och åldrarna stämmer "sådär".

 

På Familysearch fanns även en par Alexandrar födda 1846 registrerade, men den jag följde som kändes mest trolig med mamman Inga-nånting han dog bara ett par månader gammal i Jönköping, så det var fel pojke...

 

Tyvärr går jag bet på din fråga så här vid en snabb genomtitt av tillgängliga källor. Det krävs lite djupare detektivarbete, och det kanske passar bra för en uppdragsforskare som är mer specialiserad på emigranter.

 

Fortsatt lycka till!


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2011-07-30
Taggar:  emigranter census
Kategorier:  Annat
Antalet visningar:  2402