Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

hej jag har nyss börjat släktforska. Och har nu kört fast. jag kan inte längre hitta den familj i husförhörslängderna längre. Kan de ha flyttat? Vart kan man se om de har flyttat och vart kan man se de? MVH Joel

Svar

Ofta skrivs det in i antingen en egen flyttspalt eller i anteckningsfältet i husförhörslängden, men det är inte alltid det görs. Det beror på vilken tid det är, den som skrevs ambition och kanske även hur bra koll han hade på församlingen ändå.

 

Finns det en flyttlängd för tiden din familj försvann? Dessa bbrukar heta B, men kan även stå med i husförhörslängderna längst bak, eller där det fanns plats att göra listor. Kyrkbokstjänsterna brukar ha koll på vilka år som finns och var. Kika om de står med i flyttlängderna. Är det. t.ex. en statarfamilj var det vanligt med flytt någon annanstans på hösten till Mickelsmäss (månadsskiftet oktober-november).

 

Flyttade familjen inom församlingen kanske han som skrev hade sån koll ändå att han inte noterade vart de tog vägen, för han visste ju att dom nu bodde i Petersborg istället. Då får du sätta dig och handbläddra hela den längden där de försvunnit eller nästföljande. Ofta finns års-spalter med husförhörsnoteringar där du kan se ungefär när familjen försvunnit (men i äldre böcker finns oftast inte detta med). Ibland blir det lite detektivarbete! Jag tycker själv det är enklast att handbläddra och hålla koll på födelseårs-kolumnen. Jag rabblar mammans och pappans födelseår (exv. 1799 och 1803) för mig själv medan jag scannar sidorna och plötsligt dyker det upp en sida med dessa två årtal i följd.

Fler tips för att spåra vidare:

Kan du ta hjälp av någon folkräkning nära i tiden för att se var familjen fanns då?

Har du notering på något äldre syskon som är född i en annan församling, så du kan slå upp födelseboken där och få ledtrådar?

Använd en sökmotor och sök på namn, födelseförsamling och år och se om någon annan forskar på samma familj - de kanske hittat var familjen tog vägen!

 

Man får ofta hoppa lite fram och tillbaka när man spårar en persons liv för att man tappar bort dom i en bok. Då får man hoppa till t.ex. vigseldatumet (som kan stå noterat i en kolumn i husförhörslängden) och kika om de är kvar i samma församling (eller i brudens födelseförsamling) och se var personerna står skrivna då, och bit för bit knyta ihop och fylla igen luckorna.

 

Sedan kanske familjen inte alls flyttade - det är bara byn som blivit uppdelad på flera ställen i nästa husförhörslängd för att han som upprättade boken missbedömde platsen, och de står på en annan sida på ett annat ställe i boken.

 

Lycka till!


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2011-09-28
Taggar: 
Kategorier:  Kyrkböckerna
Antalet visningar:  2423