Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Min farfar Erik Anton Eriksson född 15 mars 1868 i Råneå socken var tre gånger i Amerika. Enl uppgift den andra gången mellan 20 maj 1903 och 3 aug 1906. Hur/Var kan jag kolla verifiera hemkostdatum 3 aug 1906 ?? Mvh / Stig

Svar

Den farfar bör ha blivit folkbokförd som inflyttad ett visst datum i den församling han skulle vara bosatt i som hemkommen.

Efter ca 1894 är det lite svårare att få tag på dessa uppgifter, men de finns. När husförhörslängderna "tog slut" övergick församlingarna till en ny serie som kallas församlingböcker. Dessa hamnade av någon anledning aldrig på de s.k. mikrokorten, men det finns fläckvis hos våra olika digitaliseringstjänster idag och mer och mer kommer ut efter hand som de kompletterar sina bestånd, så du kan ha tur att just din farfars hemförsamling redan finns ute tillgänglig. Finns församlingsboken inte digitaliserad behöver du vända dig till det landsarkiv som förvarar församlingens kyrkoarkiv, eftersom församlingsböckerna finns där i original.


 
Kommentarer
 
 
Stig Eriksson  
 

Hej Sara och tack för ditt svar.

Jo - saken är den att min farfar Erik Anton Eriksson född 15 mars 1868 i Råneå socken, boende i Töre socken sedan 1895 var i Amerika tre gånger:

20 maj 1903 - 3 augusti 1906
13 april 1907 - 1 dec 1910 och
5 februari 1914 - 17 juni 1919.

Han återkom samtliga gånger till Töre socken som var en egen församling vid den tiden men tillhörde pol-adm Nederkalix kommun.

Jag har lyckats med att spåra första och andra utresan via passagerarlistor i Göteborg och den tredje resan kanske skedde via Köpenhamn, Trondhjeim eller annan hamn.

Det som för mig är väldigt viktigt är att få hemkomstdatum verifierade och det finns inga uppgifter om hemkomst/socken-kommunbokföring i "födsel-vigsel-dödböckerna" utan
det enda jag hittar är en anteckning i "summariska folkredogörelse" om hans återkomst det året, alltså utan datum.

Jag börjar n u förstå att jag kanske är tvungen att besöka landsarkivet i Härnösand och det gäller då i vilka arkiv/dokument jag skall söka. Passmyndigheten ?? eller ngt liknande.????
Fler synpunkter tips ???

Jag jobbar ihärdigt vidare - Tack
Stig Eriksson

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2011-10-31
Taggar:  emigranter hemvändare församlingsbok husförhörslängd folkbokföring
Kategorier:  1900-talet
Antalet visningar:  2668