Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Hur släktforskar jag då mina rötter är i finland?

Svar

Släktforskning i Finland fungerar nästan likadant som släktforskning i Sverige, då Finland varit svenskt under lång tid. De har samma kyrkbokskällor som vi i form av födelse, vigda, döda, flyttlängder och även husförhörslängder (som ju saknas i t.ex. Norge och Danmark). Det finns dock ett par problem med finsk forskning:

  1. Det första problem du stöter på med Finlandsforskning är en lång sekretessperiod på 100 år (i Sverige är den 70 år) på personuppgifter.
  2. Nästa problem är att de digitaliserade källorna oftast tar slut ca 1850, så i praktiken måste du kanske veta din startpunkt 150 år tillbaka i tiden!
  3. De finska digitaliserade källorna och arkiven har finskspråkiga hemsidor med begränsat översatt. Det kan finnas svenska eller engelska sidor, men själva arkiven rubriker är med finska beteckningar, så du får lära dig vad som är en husförhörslängd eller födelsebok genom att klicka in dig och kika i boken. Själva böckerna är förda på svenska med svenska rubriker, så väl inne är det inga problem!

Här hittar du länkar till de digitaliserade arkiven i Finland >>


 
Kommentarer
 
 
grönroos tertuu tulikki  
 

kom som krigsbarn till Sverige i mitten på fyrtiotalet där hon "jobbade" som piga troligtvis i Värmland.

 
grönroos mona christina  
 

ang Terttu Grönroos född 17 alt. 18 mars 1930 förlovad med Eriksson Sven Arvid född den tionde februari 1932 där han tillsammans med Terttu fick dottern Mona. född den tjugofemte juli 1962. Terttu fick ytterlig två barn: Janette och Jan Ove.

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2012-03-12
Taggar:  Finland
Kategorier:  Kyrkböckerna
Antalet visningar:  4757