Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 

Fråga

Hej! Jag är 15 år och vill veta mer om min släkt, långt bak och även de som lever nu. Min släkt är inte så "samlad" därför vet jag knappt något om den. Kan jag få reda personer som lever i min släkt om jag släktforskar? Eller får jag bara reda på personer som tillhör släkten eller får jag även reda på om den tex. Är dömd för något?

Svar

Man brukar börja med att fråga släkten runt omkring sig vad de vet om släkten. Det finns även lite olika hjälpmedel när man startar sin släktforskning som jag berättar om på den här sidan. Exempel på verktyg jag nästan alltid börjar med när jag får ett nytt uppdrag är Sveriges dödbok (brukar finnas tillgänglig även på bibliotek, stads- och landsarkiv m.m., så man behöver inte köpa den själv om man har möjlighet att åka iväg och låna) och skivorna med folkräkningar som är sökbara på namn och födelseår.

 

Vi har 70-årig sekretess på personuppgifter enligt lag, men när du kommer längre tillbaka på t.ex. 1800-talet kan du hitta anteckningar i husförhörslängderna om personer som gjort något brottsligt och ibland även när och var man kan leta efter mer information kring brottet (t.ex. dömd i häradsrätten för stöld).

 

Det mesta jobbet med släktforskning får man göra själv, om man inte har turen att hitta en gemensam släkting som redan forskat.


 
Kommentarer
 
 
Per Joakim Hans Paul Berge  
 

Jag skulle vilja veta mer om min släkt.

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2013-01-18
Taggar: 
Kategorier:  Annat
Antalet visningar:  2351