Släktforskning
Så släktforskar du på nätet
 
 Släktforska på nätet
-->
 

SVAR - Digitala Forskarsalen

SVAR var en institution i stort sett alla släktforskare kom i kontakt med om man började släktforska på 1990-talet. Det var nämligen härifrån man hyrde hem de mikrofilmer och mikrokort över kyrkoböckerna som fanns att tillgå. Idag har uthyrningen i stort sett upphört, och de har istället abonnemangstjänst på deras inscannade källor, och flera projekt med sökbara databaser tillgängliga på hemsidan.

Vad finns hos Riksarkivet?

SVARs sökningRiksarkivet har tillgång till alla mikrofilmade kyrkböcker, och scannar dessa och lägger ut efterhand. De verkar ha startat med de mer unika källorna, som inte konkurrerande tjänster gett sig på, så du hittar bl.a. mycket material från början av 1900-talet. SCBs avskrifter av födelse-, vigsel-, dödböcker. Folkräkningarna från 1860-1930 (vart tionde år) börjar också finnas mer och mer kompletta, och de jobbar även på att komplettera dessa med sökbara databaser från dessa inventeringar av Sveriges befolkning.

 

Innan du tecknar abonnemang kan du klicka dig runt och kika så att dina församlingar och det du behöver finns tillgängligt via den scannade tjänsten. Utan abonnemang kommer du ända ner till de olika böckerna som finns tillgängliga, och får en knapp som det står bild på ute till höger. Finns dina böcker med i denna listan finns avfotograferade källor inscannade att kika på. Klickar du på Bild-knappen utan att ha abonnemang får du bara information om hur du skaffar ett sådant.

 

Förutom kyrkoarkiv och SCB-avskrifter finns en hel del andra sökbara register och inscannade källor, som du får fördjupa dig i själv. De militära arkiven är till exempel omfattande! I sjömansregistret hade jag den oväntade turen att hitta mormors far med den otippade avresehamnen Gävle (trots att han var skåning) och när jag loggade in kunde jag bekräfta att sökningen verkligen rörde sig om rätt person, eftersom alla uppgifter i övrigt stämde. Så bara provsök! Du kan ha tur du också!